Els capitans de la marina mercant de Benidorm es construïen la seua residència habitual entorn de dos eixos, el carrer Albereda i el Passeig de la Carretera (antiga Marqués de Cometes, on l'Ajuntament retia homenatge al segon marqués, propietari de la companyia naviliera “La Transatlàntica”, on figuraven un gran nombre de *benidormenses i que va adoptar diverses mesures de protecció per als seus empleats com era l'abonament mensual d'una paga de jubilació).
Vicente Zaragoza Ortuño (1838-1899), cèlebre armador i capità de diversos transatlàntics, tenia el seu habitatge en el Passeig de la Carretera, molt prop de l'edifici que posteriorment es donaria per a Ajuntament. Per aqueixa raó, i en un moment donat, va decidir adquirir en 1885 un hort que es trobava a esquena de la seua casa.
Efectivament, el 9 de juny de 1885, Sr. Vicente Zaragoza Ortuño va comprar una finca a Sra. Josefa Llorca *Llaudes, de 49 àrees i 86 centiàrees de superfície (4.986 metres quadrats). Aquest hort, es trobava tapiat, plantat d'oliveres i amb una bassa per al reg.
El 14 d'abril de 1899 i davant el notari Sr. José María Pujalte, Vicente Zaragoza Ortuño fa inventari i divisió dels seus béns entre els seus tres fills, Josefa, Vicente i Pedro Zaragoza Soria.
A Vicente li llega una casa i habitada de dos pisos, al carrer del Calvari. S'indica que aquesta casa la va construir de nova planta, Vicente Zaragoza Ortuño, sobre l'hort que va adquirir en 1885.
A part de l'habitatge, rep la tercera part del primitiu hort (16 àrees i 62 centiàrees, és a dir, 1662 metres quadrats) que disposava de bassa (amb dret a 4 dies d'aigua), sénia, departament d'almàssera d'oli amb premses de ferro, galliner i quadres. Estava plantat d'arbres fruiters i de parres.
En el moment de la defunció de Vicente Zaragoza Ortuño, l'hort s'hauria de dividir entre els tres germans (tal com s'acorda en el document notarial) i separar-los amb murs de pedres i canyes. Els nous propietaris ho rebrien en usdefruit, havent-ho de llegar als seus fills en les mateixes condicions.
Quan en 1899 mor Vicente Zaragoza Ortuño, es fa efectiva la divisió de l'Hort i el repartiment, tal com estava acordat, entre els seus tres fills.
D'aquesta manera, Vicente Zaragoza Soria, hereu de la casa i de la tercera part de l'Hort, llega a la seua filla Catalina Zaragoza Llinares la seua propietat. Aquesta contrau matrimoni amb *Maximiano Llorca Fuster, capità de la marina mercant i fruit d'aquest matrimoni són els tres fills, María de la Concepció, Vicente i María del Pilar Llorca Zaragoza.
Aquests dos últims, en document datat el 20 d'abril de 1988 acorden amb el Regidor-Delegat d'Urbanisme, Sr. Jesús Fuentes Granados, la cessió de l'habitatge i d'una part del jardí a canvi d'autorització per a construir sobre la resta de l'antic hort. Acord que es ratifica davant el notari José-Luis Ruiz Mesa, el 8 de novembre del mateix any.
En els documents corresponents a la cessió, es descriu també:
- a continuació de la part utilitzada per a l'ampliació de la casa, es troba una construcció d'una planta de 18,50 metres, ocupat per quatre habitacions, cotxera i golfa.
L'Hort, disposava del següent:
- sénia i bassa per al reg
- el terreny estava ocupat pel jardí, compost de:
arbres: pins, palmeres, garroferes, xiprers, magraners i llimeres
Plantes: gesmilers, *boungavillas, geranis, etc.
- Tots els arbres i plantes crescuts, “estimant-se es degueren plantar quan es va construir la casa”.
Si desitgen visitar l'*Hort de Còlon, demanen cita en la Regidoria de Patrimoni Històric