Xarxa JoveOci Educatiu

Sala d'Exposicions Castell de la Senyoria. Alfara del Patriarca

Titularitat
Pública
  • Ajuntament d'Alfara del Patriarca
Gestió
Directa: personal de l’Administració
  • Ajuntament d'Alfara del Patriarca
Tipologia
  • No específic però de molta utilització per a joves
  • D’ús lliure
  • Ocupat amb serveis o programació
  • Cultural
  • Municipal
Accés
Horaris

Obert quan hi ha exposicions.

Informació

Sala d'exposicions itinerants de referència del municipi d'Alfara del Patriarca. L'emplaçament és un dels edificis històrics del poble.

Conta la llegenda, i també alguns cronistes i historiadors, que Sant Vicent Ferrer pernoctava en Alfara quan eixia a predicar per l’horta de València. El seu germà, Bonifaci, havia comprat en 1388 l’emplaçament i, l’any 1394, va aconseguir sostreure els seus vassalls de la jurisdicció de València, a la qual pertanyien des del repartiment de terres de Jaume I, per a convertir-se en el I Senyor d’Alfara.

Poc després, sembla que abans que el sant fóra canonitzat, l’any 1455, l’estança es va convertir en un oratori amb la imatge de l’apòstol valencià. A la part superior de tres de les parets de l’habitacle es pot llegir la quasi totalitat de la cèlebre frase apocalíptica que se li atribueix, que va ser pintada originàriament en aquella època: “Timete Deum et date illi honorem, quia vennit hora iudicii eius” (Temeu a Déu i doneu-li glòria, perquè arriba l’hora del seu judici).

La capella de Sant Vicent és només un dels racons que amaga el Castell d’Alfara del Patriarca, més modernament anomenat Palau de la Senyoria; un edifici de la noblesa medieval que té els seus orígens en antigues alqueries musulmanes i que va esdevindre en palau gòtic durant el llinatge dels Cruïlles, a qui Bonifaci Ferrer va vendre la propietat en 1396.

Ubicació
Contacte