El programa de l'IVAJ es desenvolupa en un dels Centres de Recuperació de Fauna (CRF) de la Generalitat, on s'acullen i cuiden a una gran quantitat de xicotets ocells orfes, en la seua gran majoria falciots, en els mesos de primavera i estiu, coincidint amb l'època de cria d'aquests ocells.
"Este és un voluntariat inclusiu, sense barreres", ha manifestat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la solta d'ocells en el camp per a la recuperació d'ocells orfes organitzat per l'IVAJ, acompanyada per la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, al costat del director general de l'IVAJ.
El programa de voluntariat d'ocells orfes es desenvolupa en el Centre de Recuperació de Fauna La Granja de El Saler de la Generalitat participen joves d'entre 8 a 30 anys és una iniciativa pilot dins del programa 'Viu la Solidaritat'.
En este voluntariat participen persones amb diversitat funcional, en particular, joves amb síndrome de Down i també es vincula amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible, relacionat amb el medi ambient a través de la cura de xicotets ocells vulnerables.
Amb el Voluntariat d'Ocells Orfes es busca un espai on "ser amb els altres" sense etiquetes; donar una segona oportunitat a xicotets ocells urbans silvestres que ingressen en el CRF de El Saler i fomentar l'aprenentatge en valors a tots els participants, d'una manera especial al 50% de persones voluntàries que treballen d'una manera inclusiva al costat de persones amb diversitat funcional.
Amb esta iniciativa es genera entre més de 200 participants un sentiment de pertinença a una comunitat amb un objectiu comú i al mateix temps que augmenta el coneixement dels ocells silvestres urbans, on més del 70% dels ocells són salvades i alliberades al medi natural.
El voluntariat es desenvolupa en col·laboració amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; amb l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València que ha facilitat els desplaçaments de participants i amb entitats que treballen amb persones amb diversitat funcional, especialment joves amb síndrome de Down.
Mónica Oltra ha agraït a la Consellera d'Agricultura "este projecte en comú" en el qual han participat 203 joves voluntaris i voluntàries i ha col·laborat l'associació Asindown, que "s'ha implicat plenament en aquest voluntariat", valorant que "esta iniciativa sensibilitza sobre el medi ambient, sobre els animals, educa en valors, en destreses, en habilitats i en convivència precisament perquè és inclusiu".
La vicepresidenta ha afirmat que "este projecte recupera els pollets que cauen dels nius, que són alimentats pels voluntaris i les voluntàries i que posteriorment es procedeix a la solta". A més, ha afirmat que "el següent pas és ampliar-lo a altres municipis, ara es concentra en el Centre de Recuperació de El Saler, però es pot estendre a altres municipis on també estes espècies urbanes amb la nova configuració de les ciutats tenen menys llocs en els quals niar".
En este sentit, la vicepresidenta ha anunciat que a la vista de l'interés despertat i que hi ha grups que volen contribuir en estos projectes de recuperació, podem ampliar-lo i fer que un major nombre de persones joves puguen participar, la qual cosa també demostra que la contribució de la joventut a la nostra societat és fonamental".
Per part seua, la consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la labor "imprescindible" del Centre de Recuperació de Fauna de El Saler que cada any tracta al voltant de 6.000 ocells en un exercici de "recuperació, atenció i cura perquè puguen tornar a la vida en llibertat en els nostres espais naturals i en els nostres aiguamolls".
Mollà ha agraït la implicació de la conselleria de Polítiques Inclusives en este projecte de "educació en valors que crea una xarxa de consciència que ha de partir de la base perquè tots ens impliquem en favor de la protecció de la biodiversitat i les espècies".