Xarxa JoveOci EducatiuM'Importa

GERMANET, una història oral per a una Lectura Oberta sobre migracions, memòria i cultures africanes.

GERMANET, una història oral per a una Lectura Oberta sobre migracions, memòria i cultures africanes.

Hi ha moltes raons per a llegir Germanet, llibre editat per Blackie Books, a més del sonor fluir d'una història dura i bella, la del viatge d’Ibrahima des de Guinea a la cerca del seu germà xicotet perdut. Les principals les trobem en els valors que transmet l'experiència de la trobada amb Amets, bertsolari que assumirà el repte de posar en paraula impresa la cadència oral de la memòria d’Ibrahima, de la qual som testimonis amb la lectura del llibre. Memòria, cultures africanes, la trobada amb les històries, llegendes i vides d'un continent que encara mirem amb desconeixement i paternalisme postcolonial, el valor i la inevitabilitat del mestissatge, l'obertura cap a la mirada de l'altre, l'antiracisme com un dels valors humans primordials… Eixos són els valors centrals d'aquesta nova Lectura Oberta que, de nou, s'atreveix amb alguns dels temes capitals en l'educació ètica, estètica i sentimental de les persones joves de la nostra comunitat.

Què sabem realment d'Àfrica, de les seues cultures, històries i relats? Què sabem de les migracions i les persones que decideixen abandonar la seua llar? Quines són les raons per a dur a terme una aventura com aqueixa? Des de l'IVAJ Carnet Jove, sabem que la trobada amb l'altre, amb la seua mirada, la seua veu i la seua cultura, és una de les claus de qualsevol abordatge educatiu que busque el reconeixement, l'aprenentatge o l'empatia, i aqueix és, precisament, el centre d'aquesta nova experiència lectora que estem dissenyant, com sempre, al costat de LEA Lectura Oberta. L'objectiu és que les persones joves que s'embarquen en aquesta nova aventura lectora interactiva reflexionen sobre la necessitat de la memòria compartida i el potencial transformador del viatge (personal, col·lectiu o metafòric), però també sobre la presa de consciència de realitats que semblen llunyanes, però que formen part de la nostra quotidianitat modelant i enriquint la nostra experiència històrica, social, vital i cultural.

A través de la lectura de Germanet i per mitjà del joc i la immersió interactiva i transmèdia en el món narrat per Amets i Ibrahima, les lectores i lectors es convertiran en protagonistes de la seua pròpia història, iniciant un viatge transformador a la recerca d'històries, contes, llegendes i relats, de la memòria cultural, simbòlica i vital dels pobles, cultures i gents del continent africà, enfrontant els seus descobriments a les nostres pròpies històries i tradicions, i sempre guiats per la mirada una mica ingènua, castigada i arrabassadorament poètica de qui ho ha patit tot i, no obstant això, té encara el poder de convertir-ho en una cosa útil i bella: la mirada d’Ibrahima.

Molt prompte, al juny, us farem arribar un complet dossier amb totes les claus (I el nom!) d'aquesta nova Lectura Oberta, encara que ja podem avançar-vos algunes dates clau. Al setembre, començarà la fase de formació per a les tècniques i tècnics de joventut que acompanyaran a les persones joves que decidisquen endinsar-se en aquest viatge. A l'octubre, un apassionant Escape Room inicial enfrontarà a les i els joves aventurers amb les claus del llibre i la història de la qual seran protagonistes, endinsant-los, per mitjà de la resolució d'enigmes, en el món d’Ibrahima i en les fites que conformen el seu viatge: les rutes preses, les trobades fortuïtes, els aprenentatges i desenganys. Ja al novembre, començarà la vertadera experiència lectora a través del joc interactiu, de debats i moltes altres activitats compartides a mesura que avancem en la lectura del llibre. A poc a poc, paraula a paraula, relat a relat, les lectores i lectors s'endinsaran en un món narratiu apassionant on es convertiran en cercadors d'històries, en guardians de la memòria, en narradors aventurers, depositaris de records, relats, cultures, vides.

Hi haurà, per descomptat, altres sorpreses esperant als qui s'atrevisquen amb aquest repte lector: trobades amb els autors (Estem treballant en això!), vídeos, podcasts, imatges, jocs, discussions, epifanies… I tot amb la il·lusió i l'energia dels qui sabem que la lectura pot canviar les coses!

Estigueu atentes a les nostres publicacions!