Xarxa JoveOci Educatiu

La Xarxa Jove de la Marina Alta inicia el Pla Jove amb una consulta popular a 2000 estudiants

En la segona fase s’enquestaran joves de 18 a 30 anys de la comarca

La Xarxa Jove Comarcal ha entrevistat a prop de 2000 joves de la Marina Alta, entre els mesos d’abril i juny. El personal tècnic de joventut dels ajuntaments de Calp, Gata de Gorgos, Ondara, Pego, Teulada Moraira, Xàbia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta en representació d’Orba,  que també compta amb el suport de dos professionals de l’animació sociocultural, han visitat durant estos mesos els centres educatius de secundària d’aquests municipis per a recollir les idees i propostes de la  joventut. Mentre que el nou curs està previst traslladar el projecte als centres educatius de secundària de Dénia, Pedreguer i Benissa.

Aquesta primera fase del projecte ha posat el focus en persones d’edats entre els 12 i els 18 anys, però en posteriors etapes la mostra s’ampliarà fins als 30 anys. D’aquesta manera s’oferirà a la gent jove l’oportunitat de participar activament en l’elaboració dels Plans Municipals de Joventut, i en el seu efecte el Pla Jove de la Marina Alta, que serviran per a definir les línies directrius de la política juvenil. Per això se’ls ha preguntat sobre aquelles qüestions que els preocupen i motiven tant personalment com de forma col·lectiva i que poden facilitar la seua participació activa en el desenvolupament sostenible d’uns municipis adaptats a les necessitats juvenils i on la joventut actua com a agent decisor i disposen d’espais propis de creixement i d’esbarjo.

La segona fase que ara comença abarcarà la franja entre els 18 i els 30 anys. Aquesta fase requereix una major col·laboració ciutadana, per aquest motiu el personal tècnic de joventut farà una crida a associacions i diferents col·lectius amb representants d’aquestes edats. Tanmateix, mitjançant les xarxes socials es llançarà l’enquesta que requereix de la implicació del diferents trams d’edat donat que les seues demandes i necessitats són canviants i estan més centrades en àmbits com l’habitatge, la feina i l’emancipació, mentre que el temps d’oci, la formació i la gestió de les emocions han estat eixos vertebrados de les inquietuds  del col·lectiu més jove.

La implantació de la figura del personal tècnic de joventut a la Marina Alta ha permés engegar, en els darrers mesos, l’elaboració del que per a molts serà el seu primer Pla Municipal de Joventut i en el seu efecte el futur Pla Jove de la Marina Alta.  El document marc que ha de desenvolupar les polítiques locals en aquesta matèria i que inclourà una proposta d’intervencions derivades d’aquesta estratègia. L’actual fase del projecte implica un ambiciós treball de consulta popular que es vol aprofitar per tal que el jovent recupere un espai proactiu i corresponsable en la societat local i prenga la paraula a fi de contrarrestar l’adultcentrisme fins ara imperant. Per això, el personal tècnic de joventut volen fer una crida pública a tots els estaments, però especialment als col·lectius juvenils, per poder disposar de la seva col.laboració en diferents consultes que es calendaritzaran en funció de la situació sociosanitària.

La llei 15/2017 de Novembre de Polítiques Integrals de Joventut, que contempla estes intervencions, considera la participació juvenil com el dret que ha de capacitar la joventut per incidir en el seu entorn, en les seues relacions i el seu desenvolupament personal i col·lectiu. Per visibilitzar els més de 27.000 joves censats a la Marina Alta que tenen entre 12 i 30 anys cal que aquests assumisquen el protagonisme en dos línies d’actuació. En primer lloc, cal que responguen activament a aquelles consultes a les que siguen se’ls convida mitjançant entrevistes,  corresponsalies, fòrums temàtics o consells locals. Estes són ferramentes de treball col·laboratives que han de servir per a definir línies d’intervenció, preocupacions, necessitats formatives, d’orientació laboral, d’oci i espacials, però que, a més, establiran les bases de l’associacionisme juvenil.

D’altra banda, resulta igualment important que la joventut passe a l’acció proposant activitats, ubicacions pel seu desenvolupament, que s’associen o participen activament en col·lectius ja constituïts. De la mateixa manera, és important que mitjançant les xarxes socials, o altres canals, la joventut conega a les institucions que  treballen per a ella i puguen aprofitar els recursos que posen al seu abast. És el cas, a nivell nacional, de l’INJUVE o el Consell de la Joventut d’Espanya mentres que a nivell autonòmic ens trobem amb el Consell Valencià de la Joventut, L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i els mateixos centres locals d’informació juvenil als seu abast en els diferents municipis.

http://www.macma.org/segona_fase_de_la_redaccio_del_pla_jove/?fbclid=IwAR3mZIRbZryZ7kORH9t-6n5h6n-UzF0TAZ11PKWIETJ7YKhiOfbDRBqKUxg