El Ple del Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el Consorci per a la xarxa Joves.net de recursos d'informació i participació de joves 'Xarxa joves.net' per a promoure programes pilot d'intervenció amb joves, durant l'any 2020.
La col·laboració es concreta en dos programes pilot: 'Corresponsals juvenils, d'intervenció en centres educatius i en espais d'oci', perquè siguen els i les joves protagonistes de la informació juvenil i el de 'Itineraris d'igualtat', amb la finalitat d'introduir la igualtat de gènere, com a valor bàsic de convivència, en el dia a dia dels i les joves.
L'IVAJ destinarà un total de 37.000 euros en un conveni pioner per al reconeixement d'una experiència de col·laboració intermunicipal continuada i estable de polítiques de joventut, perquè continue sent un laboratori d'experimentació i innovació.
Actualment, el Consorci Xarxa Joves.net està integrat per 22 municipis: Alaquàs, Albal, Aldaia, Almussafes, Barri del Crist, Benetusser, Catarroja, Godella, Manises, Mislata, Moncada, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, la Pobla de Farnals, Quart de Poblet, Sagunt, Sedaví, Silla, Torrent i Xirivella.
El treball desenvolupat pels departaments de joventut d'aquests municipis en aquests 20 anys ha generat idees, metodologies i programes que ara s'estan implementant des de l'IVAJ com a polítiques de joventut relacionades amb claus metodològiques comunes, com, per exemple, la participació, la creativitat i la innovació, l'animació relacional, la informació i el treball en xarxa.
Corresponsals juvenils
El programa pilot s'inicia amb la recopilació d'informació sobre corresponsals juvenils que s'estan desenvolupant en municipis i mancomunitats de la Comunitat Valenciana i l'elaboració d'un informe sobre models i metodologies d'intervenció dels programes de corresponsals juvenils.
Posteriorment, identificarà actuacions de suport en els programes de corresponsals juvenils (formació, trobades, intercanvis, concursos...) i la realització de propostes per a ordenar calendaris i estratègies, així com per a definir i coordinar les accions.
Finalment, s'incorporaran continguts per a programes de corresponsals juvenils sobre prevenció de conductes addictives i de sensibilització sobre hàbits saludables; promoció de la solidaritat, la convivència i el respecte a la diversitat i promoció de la sostenibilitat i el respecte al medi ambient així com els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030.
Itineraris d'igualtat
Con la fi d'introduir la igualtat de gènere, com a valor bàsic de convivència, en el dia a dia dels i les joves, el programa enforteix la col·laboració entre el personal tècnic i de dinamització dels departaments de joventut i d'igualtat dels diferents ajuntaments, i entre aquest personal i les persones responsables d'igualtat dels centres docents dels municipis, amb la finalitat d'analitzar conjuntament dades i estudis sobre aquesta qüestió.
Després de valorar els estudis i les dades oportunes, així com el disseny d'accions de formació per als i les professionals i les eines per a intervencions continuades i consistents, el procés culmina amb la posada en marxa en el curs 2020-21 d'intervencions en centres educatius i en espais d'oci.