Xarxa JoveVoluntariat

Un tècnic de l’Ajuntament de Ròtova cooperarà a municipis de Bolívia per a enfortir polítiques juvenils

Jonatan Ruiz, tècnic de cultura i joventut de l’Ajuntament de Ròtova, ha estat seleccionat per a la 9a edició del programa “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons Valencià per la Solidaritat

Ròtova, 27 de juliol de 2022.- El Fons Valencià per la Solidaritat ha iniciat la 9a edició del programa “Especialista Municipal Voluntari/ària” a través del qual una persona tècnica de l’Ajuntament de Ròtova, entitat local sòcia del Fons, ha estat seleccionada per a realitzar durant un mes d’estiu voluntariat internacional mitjançant cooperació tècnica a Bolívia, d’acord amb assistència tècnica sol·licitada des del mateix país del sud. L’assistència que realitzarà la persona tècnica de Ròtova junt amb la contrapart del sud se centra en l’enfortiment de les polítiques públiques de joventut i l’apoderament dels i els joves de la zona d’actuació.

La persona treballadora de l’Ajuntament de Ròtova  seleccionada pel Fons Valencià per a participar en la nova edició del programa “Especialista Municipal Voluntari/ària” -que se suma a altres 9 persones treballadores de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana- és Jonatan Ruiz, tècnic de cultura i joventut de l’Ajuntament de Ròtova.

Jonatan Ruiz, natural de Vilallonga, té una àmplia formació relacionada amb la joventut, destacant la titulació superior en animació sociocultural i turística, el grau en magisteri i el màster interuniversitari en joventut i societat, així com experiència professional i associativa en l’àmbit de la joventut havent sigut, entre altres, tècnic de joventut de diversos ajuntaments i de la Xarxa Jove de l’IVAJ i coordinador d’una associació juvenil d’escoltisme. Ruiz, i per l’òptima adequació del seu perfil amb l’assistència tècnica sol·licitada per la contrapart del sud, col·laborarà amb l’ONG PROCESO Servicios Educativos amb l’objectiu de contribuir en l’enfortiment de la capacitat d’incidència de la joventut de diferents municipis ubicats en diverses províncies de Bolívia en polítiques públiques que donen resposta als seus principals problemes i necessitats. A més, una altra finalitat és l’apoderament de la joventut mitjançant capacitacions per a millorar les relacions amb els seus governs municipals. Els municipis bolivians on es realitzarà l’assistència tècnica són Santa Cruz de la Sierra, San Ignacio de Velasco, San Miguel, San Rafael, Concepción, Ascensión i Urubichá.

Tant Jonatan Ruiz com les altres persones seleccionades en el projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” ja han realitzat la jornada formativa prèvia al període de cooperació tècnica en el sud, on han conegut amb detall i de manera individualitzada les diferents assistències tècniques que executaran, així com han mantingut un primer contacte amb les contraparts. A més, s’han format al voltant del sistema de cooperació internacional al desenvolupament, cooperació tècnica i cooperació des de l’àmbit local.

L’alcalde de Ròtova, Jordi Puig, ha rebut a Jonatan Ruiz per tal de fer una valoració prèvia d’aquesta acció de cooperació municipalista. Jordi Puig ha indicat “la importància de generar vincles directes de col·laboració entre els països del nord i els del sud” amb l’objectiu de “generar i compartir experiències i coneixements enriquidores per a ambdues parts”. A més, Puig ha ressaltat “la importància de projectes com “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons per a treballar de manera descentralitzada i directa per un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible”.

El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”, 10 anys de cooperació tècnica des del municipalisme valencià

El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons Valencià per la Solidaritat, i per tant de tots els ajuntaments i mancomunitats que formen part de l’entitat, compleix aquest any 10 anys des de la seua primera edició, sumant un total de 9 edicions, i es reprén després d’ajornar-se en els anys 2020 i 2021 com a conseqüència de la pandèmia provocada per la COVID 19.

Els objectius generals del projecte“Especialista Municipal Voluntari/ària” són els de crear una consciència solidària i cooperativa en les persones voluntàries que participen, prestar assistència tècnica especialitzada en municipis i entitats dels països del sud, i obrir un espai de participació directa en terreny per a les entitats locals sòcies del Fons, en programes i projectes de cooperació internacional al desenvolupament que està executant l’entitat. També es pretén afavorir la creació d’espais de participació, intercanvi i transferència de coneixements entre municipis de la Comunitat Valenciana i localitats de països del sud, sensibilitzar a les persones voluntàries sobre la realitat dels municipis del sud i sobre la importància de la cooperació internacional al desenvolupament, i apoderar al personal tècnic sobre la importància dels ODS.

Les huit edicions realitzades en els anys anteriors han comptat amb un total de 65 persones voluntàries tècniques participants de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, les quals han realitzat projectes de cooperació tècnica en diferents ajuntaments i entitats de països del sud, impulsant, per tant, un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible. Les valoracions del Fons, de les persones tècniques voluntàries i de les contraparts del sud s’alineen, considerant com a molt positives i amb una elevada incidència les huit edicions ja realitzades del projecte.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.