Xarxa JoveVoluntariatM'Importa

Projectes de solidaritat

Eurodesk
Organitza
Espais
Termini d'inscripció
  • Del 08 de juliol 2024
  • al 01 d’octubre 2024
Informació

Projectes de Solidaritat

Un Projecte de Solidaritat és una activitat solidària sense ànim de lucre iniciada, desenvolupada i implementada pels propis joves per un període de 2 a 12 mesos. Dona a un grup de com a mínim 5 joves l'oportunitat d'expressar la seua solidaritat assumint responsabilitats i comprometent-se a provocar un canvi positiu en la seua comunitat local, encara que alguns d'ells també poden abordar qüestions regionals o fins i tot nacionals.

Qui pot participar

Un grup de com a mínim 5 joves, amb edats compreses entre 18 i 30 anys, que resideixen legalment en el mateix Estat membre de la UE o en un tercer país associat al Programa i que s'hagen registrat al Portal del Cos Europeu de Solidaritat.

Com funciona

Els Projectes de Solidaritat han d'abordar reptes clau dins les comunitats, però també han de presentar clarament un valor afegit europeu.

Participar en un projecte de solidaritat és una experiència important d'aprenentatge no formal mitjançant la qual els joves poden millorar el seu desenvolupament personal, educatiu, social i cívic.

Un projecte de solidaritat típicament consistirà en les següents etapes:

  • Planificació;
  • Preparació;
  • Implementació de les activitats;
  • Seguiment (incloent l'avaluació de les activitats i la difusió dels resultats del projecte).

Les activitats tindran lloc al país de residència dels participants.

En casos en què el projecte aborda reptes transfronterers, les activitats del projecte també es poden dur a terme en regions transfrontereres dels Estats membres de la UE, tercers països associats al Programa i tercers països no associats al Programa que comparteixen frontera amb el país del sol·licitant.

Un dels participants assumirà el paper de representant legal que serà responsable de presentar la sol·licitud (a menys que una organització sol·licite en nom del grup).

Els joves que implementen Projectes de Solidaritat haurien de dissenyar activitats accessibles i inclusives, tenint en compte les necessitats dels participants amb menys oportunitats.

Hi ha finançament especial per a la participació de joves amb menys oportunitats, tant per als membres del grup com per al grup destinatari.

Els Projectes de Solidaritat haurien de promoure comportaments ambientalment sostenibles i responsables entre els participants, augmentant la conscienciació sobre la importància d'actuar per reduir o compensar la petjada ambiental de les activitats.

Organització

Un grup de joves que planegen un projecte de solidaritat també pot buscar suport d'una organització, que pot ser qualsevol organisme públic o privat.

Una organització pot sol·licitar en nom del grup una subvenció sota el Cos Europeu de Solidaritat. El paper de l'organització hauria de ser principalment administratiu, per donar suport al grup en les tasques administratives i financeres del cicle de vida del projecte. No obstant això, també pot oferir suport i orientació en la identificació i documentació dels resultats d'aprenentatge.

Entrenador

Els joves que porten a terme un Projecte de Solidaritat poden ser recolzats per un entrenador, una persona voluntària o professional amb experiència en treball juvenil, per acompanyar grups de joves i donar suport a la seua participació.

Finançament

630 EUR per mes.

Qui pot presentar la sol·licitud

El grup que implementarà el projecte. Un dels joves del grup assumeix el paper de representant legal i pren la responsabilitat de presentar la sol·licitud.

Qualsevol organisme públic o privat en nom del grup que implementarà el projecte ha de presentar la sol·licitud a l'Agència Nacional del país on l'aplicant resideix legalment.

Per a més instruccions sobre com presentar la sol·licitud, consulteu la Guia del Cos Europeu de Solidaritat a la part E.

Terminis

  • 20 de febrer a les 12:00 (migdia, hora de Brussel·les) per a projectes que comencen entre el 1 de juny i el 31 de desembre del mateix any;
  • (Ronda opcional) 7 de maig a les 12:00 (migdia, hora de Brussel·les) per a projectes que comencen entre el 1 d'agost i el 31 de desembre del mateix any;
  • 1 d'octubre a les 12:00 (migdia, hora de Brussel·les) per a projectes que comencen entre el 1 de gener i el 31 de maig de l'any següent.

Les Agències Nacionals poden organitzar tres rondes de selecció establint els tres terminis com s'ha mencionat anteriorment o només el primer (20 de febrer) i l'últim (1 d'octubre).

Si us plau, consulteu el lloc web de l'Agència Nacional al vostre país per a més detalls.

Per a més detalls, consulteu la Guia del Cos Europeu de Solidaritat.

+info