👅21 DE FEBRER DIA DE LA LLENGUA MATERNA👅
👉El Dia Internacional de les llengües maternes fou establert per la UNESCO l’any 1999 en el marc dels esforços d’aquesta Organització Internacional per a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural. A més demana als Estats Membres i a la Secretaria promoure la preservació i protecció de les llengües que usen els pobles del món.
👉La Conferència General, òrgan suprem de la UNESCO, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.
👉Per tant, l’ús de les llengües maternes en el marc d’un focus plurilingüe és un component de l’educació de qualitat, tal i com es recull als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030.
👉Per tot això, saps aquelles paraules en valencià que de vegades usem poc, d'altres usem habitualment, però cada vegada que l’escoltes te’n alegres, perquè sonen molt bé, perquè t’agrada el que volen dir, perquè l’has aprés de la teua àvia, de la teua mare o del teu entorn més immediat, o pel que siga.
📩Envia'ns a joventut@benignim.org una paraula i la seua descripció en valencià normatiu, i podràs guanyar 1 lot de productes de la Unitat de Normalització lingüística de la Diputació de València, i 100 € a consumir en qualsevol comerç local. Els comerços ho agrairan.
Alguns exemples, podrien ser:
Tendur: Taula redona tapada per una tela que arriba a terra, davall de la qual se sol posar un braser.
Dida: Mare de llet
Fènyer: Acabar de treballar (la pasta), donant-li la forma de pa o de coca.
🔗Bases del concurs: https://www.beniganim.es/va/pagina/concurs-llengua-materna