Des de l'IVAJ hem participat en el XXI Congrés Estatal del Voluntariat que se celebra a València i reuneix persones voluntàries de tot l'Estat, per a impulsar la solidaritat entre la ciutadania i fer visible la labor que exerceixen en benefici de la comunitat.
Hem presentat l'exposició #AmblesRefugiades del programa 'M'importa, Educació en Valors', composta per deu cartells realitzats per artistes de la Associació Professional d'il·lustradors Valencians (APIV), que arriba a tots els instituts d'Educació Secundària i a centres d'informació juvenil de la Comunitat Valenciana.
Volem informar sobre els problemes de les persones refugiades, sensibilitzar sobre la seva situació en el món i, en particular, a Europa, així com donar suport als qui sol·liciten refugi, per a acostar la situació d'exclusió d'aquestes persones i reflexionar sobre la situació que sofreixen més de 65 milions de persones a tot el món, segons l'ONU.
#AmblesRefugiades també és una invitació a l'activisme social, per a conèixer el treball que fan les entitats de suport al refugiat que hi ha en l'entorn més immediat, sensibilitzar en els instituts i estimular l'empatia, l'educació emocional i la pau.
També hem moderat la taula rodona titulada 'Nous temps, noves demandes', en la qual hem escoltat a experts de diferents col·lectius sobre les noves formes que adquireix el voluntariat per les seves pròpies necessitats i per l'evolució social. Hem realitzat un taller titulat 'Altres agents: administracions, universitats, empreses', al costat de la Direcció General d'Acció Comunitària i Barris Inclusius i Caixa Popular.
Des de l'IVAJ desenvolupem dos programes per a promocionar activitats de voluntariat: camps de voluntariat juvenil i el del Cos Europeu de la Solidaridad.
En el programa de camps 'Viu la solidaritat', joves de la Comunitat, al costat d'altres persones voluntàries de l'Estat o d'altres països, realitzen una estada amb activitats de servei a la comunitat. Els camps són socials, mediambientals i arqueològics i, en 2019, s'han organitzat 20 camps de voluntariat juvenil, dos a la primavera, setze a l'estiu i dos camps 'Diverteix-te' a l'hivern. A més s'ha rebaixat l'edat per a participar que, en determinats projectes, és a partir de 15 anys.
Difonem les activitats que organitza el Cos Europeu de la Solidaritat (CES) perquè joves puguin treballar com a voluntaris i voluntàries o col·laborar en projectes -en els seus propis països o a l'estranger- que beneficiïn a comunitats i a la ciutadania de tota Europa, dins de l'Estratègia Europea de Joventut 2019-2027.
També col·laborem amb la plataforma Reconeix per a destacar les competències que les persones joves adquireixen a través del voluntariat i que suposen un avantatge competitiu en l'entorn laboral. Es tracta d'un projecte innovador que aposta de manera creativa per la millora de l'ocupabilitat de la joventut.