L'IVAJ ha tornat a obrir les aules de 'Jove Oportunitat -JOOP-', un programa dirigit a joves d'entre 16 i 21 anys que han abandonat els estudis per problemes de desmotivació o de fracàs escolar.
Es tracta de la continuació, després de les vacances d'agost, del curs JOOP que va començar al febrer de 2020 en 60 municipis de la Comunitat Valenciana i que, després d'un parèntesi de dos mesos, redefinit per l'IVAJ en la seua metodologia com 'JOOP-Online",' es va avançar a col·legis i instituts en la reobertura de les classes presencials durant els mesos de juny i juliol, amb la implantació de les mesures sanitàries que ara s'estan aplicant a les aules de l'educació reglada.
Molts dels xics i xiques que van començar amb JOOP al febrer ja no es reincorporaran a les seues aules este mes perquè han aconseguit matricular-se en un centre de formació reglada.
Amb la preparació i materials facilitats per orientadors i orientadores i professorat de l'IVAJ, els 'joopers' han représ els estudis, accedint a una Formació Professional de grau Mitjà, que és l'objectiu acadèmic marcat pel programa.
Això permet a l'IVAJ oferir ara places noves en grups de nombrosos municipis de la Comunitat Valenciana, sent el requisit per a accedir al programa que el xic o xica no haja aconseguit el títol de l'ESO o bé que haja obtingut el títol però no haja continuat cap a estudis superiors. Qui comence al setembre en JOOP, assistirà a classes presencials de dilluns a divendres, de 9.30hores a 13. 30 hores i fins al mes de desembre.
La fitxa d'inscripció a JOOP ha de ser signada, a més de per els pares o mares, en el cas de menors, per l'orientador o orientadora del seu antic centre docent o bé una professora o professor d'este, de manera que acredite que es tracta d'una persona jove de 'perfil JOOP'.
'Jove Oportunitat' enfront de l'abandó educatiu primerenc
Esta és la quarta edició d'una iniciativa cofinançada pel Fons Social Europeu des de 2017, amb l'objectiu de reduir l'abandó educatiu primerenc, que basa el seu èxit en un enfocament integral del tracte a la persona jove, no com a estudiant, sinó com a persona, dissenyant per a elles i ells un projecte de vida, acadèmic i laboral, mitjançant la metodologia del 'coaching' actitudinal.
Les xiques i xics de JOOP, coneguts com 'joopers', s'uneixen en grups d'entre 8 i 15 participants, on reben orientació per part de l'orientador o orientadora. L'objectiu és aconseguir que realitzen una reflexió integral sobre el seu projecte vital i professional i sobre la necessitat de tornar a estudiar per a obtindre una titulació que afavorisca l'obtenció d'ocupacions de major qualificació i més sostenibles en el temps.
Les sessions grupals i també individuals (entre cada jove i el seu 'coach') es combinen amb eixides a empreses, on coneixeran de primera mà quina és la labor que en elles es realitza i quina formació necessiten per a accedir als seus diferents llocs de treball.
Cada curs JOOP es divideix en quatre mòduls: de desenvolupament personal, de desenvolupament social, un altre acadèmic i un més de visites a empreses que, a causa de la COVID-19, es durà a terme amb les mesures de prevenció sanitàries necessàries tant per a la protecció de joves participants com del propi personal de l'empresa col·laboradora visitada.