Igualtat publica la nova llei de polítiques integrals de Joventut per a la Comunitat Valenciana

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat la nova Llei de Polítiques Integrals de Joventut de la Comunitat Valenciana al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i culmina un ampli procés de consulta i participació.

La llei està dirigida al col·lectiu en les edats compreses entre els 12 i els 30 anys, i inclou avanços en aquesta matèria que permetran una major coresponsabilitat de les administracions públiques i les persones joves en l'elaboració i execució de polítiques ciutadanes. 

A més del tram d'edat, una de les novetats significatives consisteix a garantir que els majors de 16 anys podran participar en les consultes públiques que es convoquen segons el previst en la llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana. 

L'objectiu es que els i les joves puguen definir i construir el seu projecte vital, individual i col·lectiu en igualtat de condicions així com assegurar l'apoderament, la participació i coresponsabilitat de les persones joves en la presa de decisions a la Comunitat Valenciana i fomentar al màxim els espais de trobada i debat. 

Així, el text també contempla ampliar la presència de les associacions juvenils en el Consell Rector de l'Institut Valencià de la Joventut, que una vegada que entre en vigor la llei estarà compost al 50 per cent per responsables de les administracions valencianes i per representants del món associatiu, que vol tindre una presència equilibrada dels diferents trams d'edat, des dels 12 als 30 anys i una constitució paritària. 

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) recupera la seua denominació original i es configura com un organisme autònom de la Generalitat. La llei de Polítiques Integrals de Joventut reconeix que la universalitat de les mateixes, des d'una perspectiva d'equitat per a garantir la igualtat d'oportunitats i combatre les desigualtats socials, estructurals i conjunturals, mitjançant la promoció de les habilitats per a la vida, l'aposta per l'oci educatiu i l'educació no formal, com a instrument fonamental per a la inclusió social. 

També posa de relleu la intervenció dels ajuntaments en l'Estratègia Valenciana de Joventut i per a complir les seues finalitats en matèria de joventut, les entitats locals rebran el suport tècnic i econòmic, mitjançant un pla de finançament que atenga les polítiques locals de Joventut. 

Participació juvenil 

La llei estableix també les estructures de participació juvenil, considerant als grups de joves com a realitats que han de ser reconegudes per les administracions públiques i incorpora el Fòrum Jove com a mecanisme perquè grups juvenils no associats i de manera individual puguen treballar i dialogar conjuntament amb les administracions públiques per a construir polítiques comunes. 

També atorga al Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana la condició de màxim òrgan de representació i d'interlocució amb el Consell i amb altres institucions públiques i privades en matèria de Joventut i són igualment reconeguts els consells locals i territorials de Joventut. Es regula el foment de la participació i l'associacionisme juvenils, amb especial referència a l'educació en la participació. 

A efectes d'aquesta llei, es consideren com a entitats juvenils: les associacions juvenils i les seues federacions, confederacions i unions; les associacions d'alumnat universitari i no universitari, i les seues federacions, confederacions i unions les persones associades de les quals siguen joves; les seccions, àrees, departaments i organitzacions juvenils d'altres entitats socials, com a associacions de caràcter general, seccions juvenils de partits polítics, sindicats, associacions de consumidors, culturals, esportives, festives, de joventut empresària o de confessions religioses, i les seues federacions, confederacions i unions. Així mateix, inclou les entitats prestadores de serveis a la joventut sense ànim de lucre, enteses com les associacions no juvenils legalment constituïdes, en els estatuts de les quals es contemple de forma clara i explícita que entre les seues finalitats socials existeix el de dur a terme, de manera continuada, programes i actuacions dirigits de forma exclusiva a persones joves. Així mateix, més de la meitat de la junta directiva haurà d'estar composta per persones joves 

Estratègia Valenciana de Joventut 

Les polítiques integrals en matèria de Joventut es reflecteixen en l'Estratègia Valenciana de Joventut, que es configura com a marc general de la planificació de les polítiques a desenvolupar en tot el territori de la Comunitat Valenciana amb la intervenció dels ajuntaments 

Entre els elements de suport a l'Estratègia es troben la Comissió Interdepartamental de Joventut de la Generalitat i la Xarxa Jove. Un altre principi articulador és facilitar l'emancipació dels i les joves a través dels ajuntaments reconeixent-los coresponsabilitat en la matèria, d'acord amb el principi de proximitat i arrelament. 

La municipalització és un concepte clau per a fer arribar recursos i serveis com la Xarxa Valenciana d'Informació i Animació Juvenil, la Xarxa Valenciana d'Oci Educatiu, la Xarxa Valenciana d'Albergs Juvenils, les Escoles d'Animació Juvenil, el Carnet Jove i el Servei per Municipis d'Assessorament i Recursos Tècnics. 

Oci educatiu 

Un altre element destacat és la incorporació de l'oci educatiu al costat de la informació i orientació juvenils, la formació i la mobilitat com a serveis i recursos per a la joventut. 

En ell s'estableix la necessitat de l'oci educatiu per a la formació i un sistema comú que integre recursos públics i privats i que acredite les competències adquirides a través del voluntariat, en activitats de temps lliure educatiu. 

Deu claus de la nova llei de Polítiques Integrals de Joventut: 

La nova llei promou la participació, la presa de decisions i la vida plena de la joventut a la Comunitat Valenciana. 
1. Estableix que les persones joves són totes les residents a la Comunitat Valenciana de 12 a 30 anys 
2. Estimula la participació de joves no asociats/asociades amb el reconeixement dels grups de joves com una realitat organitzada 
3. Crea els Fòrums Joves com espais de debat i consulta. 
4. Actualitza el principal mecanisme de participació juvenil, els Consells de Joventut, incorporant els consell territorials de Joventut 
5. Garanteix la possibilitat de participació en els consultes publiques als 16 anys 
6. Estableix un 50 % de presència jove en el Consell rector de l'IVAJ 
7. Planifica i coordina els intervencions de totes les administracions mitjançant l'Estratègia Valenciana de Joventut, EVJ, que incorpora la diversitat, les mesures de foment de la igualtat de gènere, la priorització dels polítiques inclusives i la societat col·laborativa. 
8. Facilita que els ajuntaments puguen fer polítiques de joventut. 
9. Reivindica l'oci educatiu com un espai significatiu en el procés de creixement personal i continuat de la infància, l'adolescència i la joventut com un àmbit imprescindible per a treballar en la superació dels desigualtats. 
10. Estableix un sistema d'acreditació dels competències que s'adquireixen en el voluntariat.