La mediació social juvenil clau contra les conductes addictives
Joventut i prevenció d'addiccions
El personal tècnic de les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes addictives (UPCCA) i professionals de la Xarxa Jove de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) de la Marina Alta i Marina Baixa participen en un projecte de formació col·laborativa que ha suposat una transferència interdepartamental de competències i habilitats amb la voluntat de crear una xarxa de treball conjunt per tal que tots dos perfils professionals puguen complementar-se des dels seus llocs com a mediadors socials juvenils.
Les sessions formatives s’han organitzat al voltant de tres jornades de treball des del mes de juny fins entrat el mes de juliol en l’Edifici Artístics de Dénia. Les dues primeres han suposat una presa de contacte per repensar en l’adolescència com a etapa de canvis on la curiositat i l’experimentació poden conduir a part dels joves a iniciar conductes addictives. Per això ha resultat fonamental poder diferenciar entre ús, abús i dependència i identificar l'alcohol, el tabac, el cànnabis i els fàrmacs com els protagonistes actuals de les principals addiccions juvenils. Per bé que junt amb aquestes substàncies també haviem de parlar d'addiccions tecnològiques principalment vinculades als videojocs, les apostes esportives i les xarxes socials. Preocupant resulta també comprovar que els 14 anys acostumen a ser l’edat iniciàtica en aquestes pràctiques.
El perfil tipus de la persona depenent resulta variable però els indicadors són fixes i ens han de permetre ratificar situacions de perill latent així com treballar la detecció precoç junt amb la prevenció i lluitar contra un discurs social que tendisca a normalitzar determinats consums fins i tot en l’àmbit familiar. Posar el focus en les situacions de risc és fonamental en la tasca de conscienciació i conèixer les conseqüències físiques, mentals i personals també. Durant aquesta primera acció formativa conjunta s’ha posat especial atenció en la necessitat de treballar amb la joventut des de les habilitats socials per al modelatge conductual i la transferència de nous valors, així com la necessitat de col·laborar tant en el dia a dia com en campanyes de conscienciació i sensibilització. I finalment s’ha dedicat una darrera sessió a la presentació de diferents tipus d’oci educatiu alternatiu associat a l’esport, l’aire lliure i les activitats socioculturals i creatives en tant que aquestes han de ser protagonistes creixents en la vida del jovent.
D’aquesta manera es pretén formar una unitat tècnica forta de professionals especialitzats mitjançant l’intercanvi d’eines, projectes i procediments per una intervenció pública, integral i transversal cap a la joventut.