Xarxa JoveM'Importa

L'IVAJ presenta la nova exposició interactiva #Noemtoqueselwhatsapp 2020

* Reuneix els 15 premis i 2 mencions honorífiques de l'edició 2019 en suport físic i per a mòbil, amb les aportacions de 82 joves de 13 a 17 anys que van participar en la Trobada #Noemtoqueselwhatsapp

(25/11/2020) L'IVAJ ha presentat la nova exposició interactiva #Noemtoqueselwhatsapp 2020, en ocasió del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Mujeres.

La exposició articula 15 premis i 2 mencions honorífiques de les cinc modalitats del concurs: fotografia, vídeo, arts escèniques, música i arts plàstiques, que denuncien la violència contra les dones però, a més, recull les aportacions de 82 joves d'entre 13 i 17 anys, guanyadors i guanyadores del concurs 2019 convocat per l'IVAJ, procedents de Castelló, Crevillent, Mislata, Tavernes de la Valldigna, Vilafranca, Torrevieja i València.

Els formats permeten una major interactivitat a través de codis QR i expliquen conceptes com a violència física, violència psicològica, violència sexual a més d'incorporar testimoniatges, conceptes i el llenguatge emprat per la gent jove, amb termes com 'shippejar'- inventar parelles-, 'ghosting'- desaparéixer de sobte d'una relació-, 'orbiting'-soc ací, però no m'acoste-, 'crush'-enamorament sobtat-, BAE 'Before Anyone Else'-abans que ningú-, o DTR 'Defineix The Relationship' -definir la relació-.

Amb un desenvolupament didàctic realitzat per Melissa Ruiz i el disseny gràfic de Sabina Alcaraz*, l'exposició es presenta en dues versions: mòbil i panells, acompanyada d'una innovadora guia didàctica, que s'incorpora com les anteriors al programa 'M'importa d'Educació en Valors'.

Vídeo presentació de l'exposició 2020 amb motiu del 25

Exposició fruit de la participació juvenil
La participació juvenil és una altra de les claus de l'exposició, ja que es va realitzar en el context de la Trobada #Noemtoqueselwhatsapp 2020, celebrada en l'alberg juvenil Argentina de Benicàssim els dies 29 de febrer i 1 de març, on es van desenvolupar tallers sobre igualtat i sobre les diverses expressions artístiques.

A més, van participar en un 'Laboratori d'idees', un espai de reflexió individual i col·lectiva en el qual les i els joves, utilitzant els diferents materials artístics premiats en l'exposició #Noemtoqueselwhatsapp2020, van treballar entorn de tres àrees diferents: concepte, mites i realitats i testimoniatges de la violència de gènere.

Precisament els testimoniatges tenien com a objectiu aportar totes les frases escoltades a dones que conegueren i que hagueren patit algun tipus de violència pel fet de ser mujeres.

Al bolcar en paper tot allò que havien aprés entorn de la violència de gènere, es va observar la distància que, a vegades, es pren respecte a esta violència. No perquè no ens importa, sinó perquè seria aquella violència que "li passa a unes altres".

A continuació es va realitzar la segona dinàmica: la narració d'una història real, utilitzant el recurs desenvolupat per la sociòloga Carmen Ruiz Repullo 'L'escala de Pepe i Pepa', adaptant-la a històries reals detectades a les aules entre xiques adolescents.

Premis #Noemtoqueselwhatsapp 2020
En 2019, l'IVAJ va atorgar 15 premis #Noemtoqueselwhatsapp, dotats amb 500 euros, i 2 mencions honorífiques. En la modalitat de Fotografia, es va premiar al Centre RM Pi Gros de Castelló amb l'obra titulada 'Superheroïna'; l'IES Torrevigia de Torrevieja, amb la sèrie de tres fotografies 'No, no és normal', i l'IES La Moreria de Mislata, amb l'obra 'Deixam anar'. En esta modalitat es va reconéixer també al Centre Educatiu Martí Sorolla II de València per la seua sèrie de tres fotografies titulada 'Tres segrestos'.

En la modalitat de vídeo van resultar guanyadors l'IES Barri del Carme de València amb el vídeo titulat 'L'amor no dol'; l'IES Mediterrani de Torrevieja amb 'Tala les teues cadenes 2' i l'IES Torrevigia de Torrevieja amb 'No ho consentes', així com una menció honorífica a l'IES Macià Abela de Crevillent amb el vídeo 'No mermelada'.

En la modalitat d'arts plàstiques, còmics, grafitis o cartells van obtindre premis l'IES Las Lagunas de Torrevieja amb 'Vinyetes per la desigualtat', l'IES *Barri del Carme de València amb 'Si dol' i l'IES Henri Matisse (Paterna) amb'Respecta'm'.

En arts escèniques van resultar guanyadors l'IES Barri del Carme de València amb 'Mai a soles'; l'IES La Valldigna de Tavernes de la Valldigna amb 'Ball contra la violència' i l'IES Las Lagunas de Torrevieja amb 'Despertar'.

Finalment, en la modalitat de música, rap i altres expressions musicals van ser premiats l'IES Vilafranca de Vilafranca amb 'Rompiendo estereotipos', l'IES Las Lagunas de Torrevieja amb 'Rap contra la violencia de género: No sap la gent' i l'IES Macià Abela de Crevillent amb 'Tòxic'.

Des de l'IVAJ es posa a disposició també d'ajuntaments, instituts de secundària, centres socials i juvenils, la guia didàctica #Noemtoqueselwhatsapp, un recurs de la sèrie 'M'importa' que promou un desenvolupament pedagògic per a avançar en la prevenció, detecció i denúncia de la violència contra les dones.

*Mira el post de Sabina Alcaraz al blog de l'IVAJ