Un total de 3.256 joves de la Comunitat Valenciana, amb edats compreses entre els 16 i els 21 anys, han participat en el programa Jove Oportunitat (JOOP) de l'IVAJ en les cinc edicions que s'han desenvolupat fins al moment.
JOOP és un programa que promou l'IVAJ en el marc del Programa operatiu del fons social europeu (2014-2020), orientat a joves entre els 16 i 21 anys que se senten fora del sistema educatiu i sense un rumb clar. Es tracta de joves que han abandonat els estudis, després d'anys de fracàs escolar, i que s'enfronten a problemes de desmotivació i desorientació.
El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha destacat que JOOP ha aconseguit "captar molts i moltes joves a qui ningú estava atenent des d'una visió integral, escoltant-los i acompanyant-los en tots els aspectes de la seua vida".
Martí ha afegit que la "singularitat" del programa de l'IVAJ és "no veure aquest xic o aquesta xica només com un estudiant que ha d'aconseguir un títol, sinó, primer, com a persona, perquè només a partir del disseny del seu propi projecte de vida podran desenvolupar un projecte professional i formatiu".
Segons el balanç de l'edició d'enguany, el programa ha comptat amb la participació d'un total de 898 'joopers'. En aquests moments, dels quals ja han finalitzat, el 61,6 % ha tornat a estudiar o ha començat a treballar. Un èxit, ha assenyalat Martí, "que supera el que s'ha aconseguit per una altra mena de programes més tradicionals destinats a aquest col·lectiu juvenil". Concretament, 364 joves han tornat a estudiar i 123 estan treballant.
Cinc edicions
Jove Oportunitat va començar com a programa de l'IVAJ en 2017 amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat dels i les joves espanyols i de reduir l'abandó educatiu prematur mitjançant l'accés a la titulació d'FP de grau mitjà.
Un dels seus trets específics és que els departaments de joventut dels ajuntaments són els que proposen als i les joves participar-hi, ja que el programa entra dins de la municipalització de les polítiques de joventut. Els ajuntaments, en col·laboració amb l'IVAJ, connecten amb els joves de les seues localitats per a oferir-los aquesta nova alternativa.
Cada curs JOOP, que utilitza la metodologia de l'entrenament o 'coaching' actitudinal, es divideix en quatre mòduls: un mòdul de desenvolupament personal, un de desenvolupament social, un mòdul acadèmic i un altre de visites a empreses. Aquests mòduls sumen un total de 376 hores lectives, en jornades de 4 hores diàries, que reuneixen els grups de joves cada matí, de dilluns a divendres.
Les xiques i els xics de JOOP, en grups d'entre 8 i 15 participants, reben orientació per part de les i els professionals, el perfil dels quals ha sigut acuradament verificat per l'IVAJ perquè resulte adequat a la tasca que se n'espera.
Anualment, treballen en el programa Jove Oportunitat un total de 75 'coaches' titulats en Psicologia i Pedagogia amb anys d'experiència en el tracte amb joves i adolescents, que es constitueixen com a referents en el procés de canvi vital de les xiques i els xics que s'uneixen a JOOP.
Per als i les joves que no hagen acabat l'ESO, JOOP ofereix un mòdul de formació acadèmica per a preparar la prova d'accés a l'FP de grau mitjà.
Orientació i visites a empreses
Els i les joves que participen reben formació per part d'un 'coach' per a motivar-los i aconseguir que facen una reflexió del seu projecte vital a través de mesures d'acompanyament i d'un entrenament actitudinal que els donarà suport en tot moment.
Aquestes sessions es combinen amb eixides a empreses i institucions en què els agradaria treballar per tal que coneguen de primera mà quina és la tasca que s'hi realitza i quina formació necessiten.
En el programa es treballa l'autoconeixement i es reforça la identitat personal i l'autoestima de cada 'jooper', la qual cosa els motiva i els fa tindre en compte que la realització dels seus projectes futurs depén en gran mesura del compromís, de l'esforç i de la gestió de la frustració.
Edicions anteriors
Des de l'any 2017, que va començar el programa, i fins a l'edició de 2020, hi han participat un total de 2.358 joves, el 66 % xics i el 34 % xiques.
En total, es van dur a terme 226 accions, amb un percentatge d'èxit del 60,6 %. D'aquests, el 22,2 % de joves està treballant i el 38,4 % ha tornat a estudiar.