Xarxa Jove

Participants del programa Jove Oportunitat de l'IVAJ tornen a classe en 60 municipis valencians

*JOOP és un programa cofinançat pel Fons Social Europeu, dirigit a joves de 16 a 21 anys que han abandonat prematurament els estudis * El programa va suspendre les seues sessions presencials quan el van fer instituts i col·legis, encara que ha tingut continuïtat com 'JOOP-online' durant el confinament

El programa Jove Oportunitat de l'IVAJ, cofinançat pel Fons Social Europeu, ha tornat aquesta setmana a les aules de 60 municipis de la Comunitat Valenciana.

Després de l'aturada deguda a la crisi de la COVID-19, es reprén l'activitat en prop de 60 municipis de la Comunitat Valenciana, que ja van començar el projecte JOOP a principis de 2020 i que, a causa de la pandèmia, es van veure obligats a realitzar les sessions 'online'.

Sota el lema 'Tornem! Esteu preparats?', prop de 700 joves tornaran a les aules per a continuar amb el desenvolupament del programa Jove Oportunitat. Per a protegir la seguretat dels xics i xiques de JOOP, coneguts com joopers, cada grup disposarà d'un kit sanitari compost per màscares, gel desinfectant per a superfícies i gel hidroalcohòlic per a mans i guants.

Així mateix, perquè puga respectar-se la distància de seguretat mínima de 2 metres, l'IVAJ, juntament amb els ajuntaments col·laboradors, ha comprovat que cada aula reuneix les condicions necessàries per a garantir l'espai personal de cada alumne o alumna.

Tot el material de protecció que se li entrega als i les joves està fabricat en empreses de la Comunitat Valenciana i ha sigut elaborat seguint les recomanacions publicades per les autoritats sanitàries i pel Invassat. El material entregat a cada municipi ve acompanyat per un fullet informatiu per a la seua correcta utilització. Els 'coaches' han rebut, a més, un curs específic de prevenció i protocol d'actuació a l'aula abans del retorn a l'activitat presencial.

A causa de la situació d'excepcionalitat per la COVID-19, les visites a les desenes d'empreses que col·laboren amb el programa JOOP, i que constitueixen una clau essencial del seu èxit, es continuaran realitzant a manera de tallers 'online' o bé en els espais a l'aire lliure de què disposen. L'equip tècnic de l'IVAJ manté un contacte directe amb totes les empreses i s'ha pogut comprovar la seua bona disposició en benefici dels joopers, combinada amb un compromís amb la seua seguretat i la dels propis i de les pròpies treballadores dels seus centres de treball.

L'IVAJ va posar en marxa en 2017 el programa Jove Oportunitat, l'objectiu del qual és reduir l'Abandó Educatiu Primerenc (AET). La taxa de l'èxit d'aquesta iniciativa supera el 70%. En aquesta quarta edició de JOOP, una mica més de 900 joves busquen a través de JOOP reprendre les regnes de les seues vides.

Jove Oportunitat es desenvoluparà durant 5 mesos en diferents municipis de la Comunitat Valenciana. En cadascun d'ells participen entre 10 i 15 joves, de 16 a 21 anys, que reben formació per part d'un 'coach' per a motivar-los i aconseguir que realitzen una reflexió integral sobre el seu projecte vital i professional i sobre la necessitat de tornar a estudiar per a obtindre una titulació que afavorisca l'obtenció d'ocupacions de major qualificació i més sostenibles en el temps.

Les sessions grupals i també individuals (entre cada jove i el seu 'coach') es combinen amb eixides a empreses, on coneixeran de primera mà quina és la labor que en elles es realitza i quina formació necessiten per a accedir als seus diferents llocs de treball.