La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha convidat a la joventut valenciana a "continuar sumant a favor de la convivència, la cohesió i la solidaritat generacional", amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Joventut.
La vicepresidenta ha participat en els actes organitzats pel Consell Valencià de la Joventut (CVJ) per a celebrar este dia, i ha reivindicat la necessitat de "visibilitzar l'agenda jove en una societat frenètica i caracteritzada pel 'adultocentrisme' com la nostra".
En la seua intervenció, Oltra ha destacat la implicació de la gent jove en causes "comunes i universals", com la insostenibilitat del model productiu predominant o la lluita contra el canvi climàtic i, especialment, ha agraït al CVJ "l'elecció del benestar emocional i mental dels i les joves valencianes com a tema principal" en el Dia Internacional de la Joventut.
La gent jove, ha subratllat, constitueix "la major escola de ciutadania", i ho demostren cada dia "dedicant i aportant el seu temps a la lluita pel canvi, malgrat les campanyes de criminalització que pateixen, agreujades encara més durant la pandèmia de la COVID-19".
Malgrat això, ha denunciat la vicepresidenta, "la precarietat socioeconòmica dels i les joves els impedeix construir un projecte vital amb un mínim de certeses", que ha agreujat "la difícil situació de salut mental entre les persones més joves". Esta realitat ha portat a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a incorporar en la Xarxa Jove coordinadors i coordinadores de benestar emocional i salut mental.
Amb més del 80% de joves que no pot emancipar-se, una taxa d'atur altíssima i un salari net mitjà de 918 euros, és a dir, per davall del salari mínim interprofessional, la vicepresidenta ha assegurat el "compromís" del departament que dirigeix amb l'Estratègia Valenciana de Joventut i la seua cobertura pressupostària.
Encara que de 2015 a 2021 l'IVAJ ha passat de 11,2 milions d'euros a 28,4, xifres que suposen un increment del 152,4%, "la situació agreujada per les conseqüències de la pandèmia requereix un nou esforç", ha assegurat Oltra, per això, i per a donar resposta a les noves necessitats i continuar desplegant la Xarxa jove, "ens comprometem al fet que el pressupost del 2022 siga el triple que el de 2015, i a reivindicar, al costat de vosaltres, la necessitat de regular els preus del lloguer i derogar la reforma laboral per a posar les bases materials que es necessiten per a fer possible l'emancipació jove".
Sistema sostenible
D'altra banda, la vicepresidenta ha fet referència a les qüestions i prioritats destacades durant la celebració del Fòrum Juvenil Ecosoc sobre l'impacte i els efectes de la pandèmia COVID-19, la salut humana, el medi ambient i els sistemes alimentaris.
En este sentit, ha recordat que, ara mateix, la Generalitat, en el marc del Pacte Verd Europeu, està treballant "per una transició cap a un sistema alimentari sostenible que protegisca la seguretat dels aliments i garantisca l'accés a dietes sanes amb origen en un planeta sa".
Esta estratègia recull accions i compromisos ambiciosos que han incrementat en els últims cinc anys un 81% l'agricultura ecològica, que suposa ja un 18% del cultiu en el territori valencià, "acostant-nos a l'objectiu europeu d'un 25% en 2030", ha assenyalat.
Estes mesures, ha assegurat Oltra, es veuran reforçades amb la pròxima aprovació de la primera llei valenciana contra el canvi climàtic que, entre altres, fixa una reducció de les emissions de CO2 del 40% per a 2030 o que el 42% de l'energia que consumim llavors siga de fonts renovables.
La vicepresidenta ha finalitzat la seua intervenció reivindicant "l'obligació de buscar una eixida a esta pandèmia basada en la justícia social, climàtica però també generacional, on totes i tots puguem construir un projecte vital del qual gaudir en llibertat, igualtat i solidaritat".