– Validesa del DNI i els seus certificats de signatura electrònica
Es prorroga la validesa fins al dia 13 de març de 2021, quedant anul·lades les cites prèvies i només atenent l'expedició de documents per motius d'urgència justificats.
- Certificat digital
Circular per a obtindre el certificat digital no és una de les activitats permeses. No obstant això, es podrà obtindre un certificat de l'ACCV www.accv.es, a través d'APSC (en línia), amb el DNI-e.
Continuen actius tots els serveis en línia: renovació, descàrrega de certificats de representant d'entitat en fitxer, o la descàrrega de certificats no personals.
Si es planteja algun cas de força major o situació de necessitat, aconsellem que us poseu en contacte amb l'organisme responsable del tràmit que vulgueu fer per a buscar solucions.
– Validesa del carnet de conduir e ITV
Per als carnets de conduir que caduquen durant l'estat d'alarma (des del 14 de març), es prorroga la vigència mentre dure el mateix, fins 60 dies després de l'acabament de l'estat d'alarma.
Els terminis establits per a efectuar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), també queden suspesos durant l'estat d'alarma, eliminant l'obligació de passar la inspecció.
– Tràmits administratius i processals
Es suspenen i s'interrompen els terminis per a tramitar qualsevol procediment amb l'Administració. EXCEPTE per als tràmits que tenen a veure amb l'àmbit d'afiliació, liquidació i cotització de la Seguretat Social o els terminis tributaris per a la presentació de les declaracions i autoliquidacions tributàries. En el cas de la Declaració de la Renta, es manté el termini des de l'1 d'abril fins al 30 de juny.
– Educació
Es suspenen les classes presencials, però es mantenen les activitats educatives de les modalitats a distància i en línia.
– Correus
L'horari es redueix de 9:30 a 12:30 i es redueixen les operacions a aquelles que corresponen a serveis de necessitat (com l'enviament de diners, per exemple).
– Transport
Es limiten els desplaçaments a aquells per necessitat que s'estableixen en el RD 463/2020
a) Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
b) Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
c) Desplaçament al lloc de treball.
d) Retorn al lloc de residència habitual.
e) Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
f) Desplaçament a entitats financeres i d'assegurances.
g) Per causa de força major o situació de necessitat.
h) Qualsevol altra activitat d'anàloga naturalesa.
En el cas que es tinguera algun bitllet de transport, hauràs de posar-te en contacte amb l'empresa perquè et donen la solució, que pot variar (per exemple pot ser la devolució o un descompte en futures compres).
– Renfe
Redueix el servei al 30%, a la venda només 1/3 de les places disponibles durant l'estat d'alarma.
En tots els bitllets per a viatjar fins al 28 de març (comprats abans del 16 de març) s'aplicarà una devolució automàtica del 100% de l'import.
Per a aquells bitllets comprats a partir del 20 de març s'aplica el reemborsament en futures compres de bitllets.
– Allotjaments
En el cas que es tinguera alguna reserva d'allotjament per al període que dura l'estat d'alarma, hauràs de posar-te en contacte amb l'empresa que ho gestiona perquè et donen la solució, que pot variar (per exemple pot ser la devolució o un descompte en futures compres).
- Espectacles públics i activitats esportives i d'oci
Es suspén l'apertura al públic d'establiments que desenvolupen espectacles públics i activitats esportives i d'oci. En aquests casos, la majoria dels esdeveniments (concerts, teatre, espectacles esportius, etc.) s'han ajornat a altres dates. Però les empreses responsables tenen l'obligació de gestionar la devolució de les entrades, segons s'estableix en el RD 2816/1982. D'aquesta manera, cada empresa estableix el seu procediment, així que posa't en contacte amb l'empresa que gestiona de la venda d'entrades (que a vegades no coincideix amb la que promou l'esdeveniment).