Xarxa JoveOci Educatiu

Programa Creativa't

Espais
Tipologia
  • Específic per a joves
  • Educació i formació
    • Educació en Valors
  • Municipal
Destinataris
Edat
  • 12-17
Sexe
  • Home
  • Dona
Perfil
  • Participants
Temporalitat
Actuació
Continuada (més de 3 mesos)
Periodicitat
Setmanal
Accés
Horaris

16:00-19:00

Informació
Objectiu
L'objectiu principal del nostre programa és oferir un acompanyament en l'estudi a l'alumnat del nostre municipi i treballar les habilitats bàsiques per a la vida.
 
Partim de dues prioritats: d'una banda, oferir un acompanyament en l'estudi i d'altra banda, treballar habilitats bàsiques per a la vida.
 
Aquestes dues idees principals s'engloben en els següents objectius:
 
-Facilitar un suport escolar organitzat en horari extraescolar.
 
-Oferir un servei d'acompanyament en l'estudi a aquell alumnat del nostre municipi que el precise.
 
-Adquirir hàbits i tècniques d'estudi.
 
-Millorar la integració social a l'aula.
 
-Promoure un bon desenvolupament personal, escolar i social en els menors.
 
-Evitar el fracàs i l'absentisme escolar.
 
-Dotar als adolescents de diferents eines per a l'estudi.
 
-Enfortir la identitat i l'autonomia personal dels joves.
 
-Reforçar la confiança dels joves per a enfrontar-se als seus reptes personals i professionals.
 
 -Millorar les habilitats de comunicació.
Projecte
A causa de la situació derivada pel COVID-19, els centres educatius han hagut d'adaptar-se i adoptar una sèrie de mesures de seguretat per a tractar de reduir els contagis sense haver de frenar  el curs escolar.
 
Els centres educatius estan fent un esforç molt gran perquè regne la “normalitat” en els seus centres. Una d'aquestes mesures ha sigut la de dividir els grups, de manera que cada grup d'alumnes assistiria de manera presencial 3 dies a la setmana i un altre grup dos dies per setmana. El moment en el qual estan a casa se suposa que han de fer treballs i tasques que mana el professorat.
 
Amb aquesta nova normalitat en els centres educatius, hem detectat dues problemàtiques.
 
D'una banda, hi ha una gran part de l'alumnat els progenitors del qual estan treballant i no tenen cap mena de control a casa. Per tant han baixat molt les seues qualificacions, ja que no estan prou preparats com per a treballar autònomament des de casa sense cap control.
 
D'altra banda, ens hem trobat amb un alumnat que es passa tota la vesprada només sense fer res i al carrer, amb la problemàtica que pot comportar (que s'ajunten amb persones majors que ells que exerceixen una influència negativa en el seu desenvolupament, que puguen consumir tabac i un altre tipus de substàncies addictives, etc.).
 
Des d'aquesta Regidoria vam veure aquesta situació com un motiu per a començar a actuar al més prompte possible, creant uns grups de reforç escolar. Amb l'objectiu d'oferir un acompanyament en l'estudi, ajudant a aquell alumnat que el precise.
 
A qui va dirigit?
 
-Aquest programa va dirigit a tot l'alumnat que el precise, que estiga cursant entre 1° i 4° de l'ESO i que tinga dificultats en els seus estudis.
 
La majoria de l'alumnat que ha començat en el programa, han vingut perquè les seues notes han empitjorat molt i no saben com estudiar ni organitzar-se el treball.
 
-Adolescents amb les famílies dels quals s'està treballant des de Serveis Socials i tenen a més, la problemàtica citada anteriorment. S'ha realitzat un acord amb l'equip de SS.SS, per a prioritzar sobre aquelles persones que vinguen derivades d'aquest servei, per a continuar donant un servei a aquelles famílies amb les quals es treballa des del departament.
 
-Adolescents que es passen el dia sol pel fet que els seus progenitors estan treballant tot el dia, la necessitat del qual és ajudar-los en els estudis, però també es tracta d'evitar que no siguen al carrer tota la vesprada.
Metodologia de treball.
 
Quant a la metodologia de treball, partim de la idea de fer costat a l'alumnat ajudant-los amb els deures i oferint-los tècniques d'estudi. Una vegada finalitzaven, per a completar les hores d'estudi es jugava a jocs de taula, per a poder entaular una relació amb els adolescents i que tinguen al centre juvenil com a referència.
 
Donades les circumstàncies derivades per la pandèmia, la normativa no ens permet de moment poder realitzar activitats de tipus recreatiu, per tant s'ha optat per dotar-los d'eines per a la vida, per a desenvolupar recursos, habilitats, destreses i capacitats com a instrument per a l'apoderament dels joves. Tot això realitzat a través de diferents dinàmiques i jocs.