Les mesures de mig obert són aquelles que no impliquen l'internament del menor en centre, si bé aquest té l'obligació de complir amb el contingut de la mesura específica que se li haja imposat.Els professionals tenen com a objectius:
-Ajudar en la reinsecció i compliment de les mesures judicials interposades.
- re-educació i reinserció en la societat.
-Seguiment i evaluació dels casos.
Les mesures de mig obert previstes en la Llei orgànica 5/2000 són les següents:
Tractament ambulatori. Les persones sotmeses a aquesta mesura han d'assistir al centre designat amb la periodicitat requerida pels facultatius que les atenguen i seguir les pautes fixades per a l'adequat tractament de l'anomalia o alteració psíquica, addicció al consum de begudes alcohòliques, drogues tòxiques o substàncies psicotròpiques, o alteracions en la percepció que patisquen. Aquesta mesura podrà aplicar-se sola o com a complement d'una altra mesura prevista en la Llei orgànica 5/2000. Quan l'interessat rebutge un tractament de deshabituació, el Jutge li aplicarà una altra mesura adequada a les seues circumstàncies.
Assistència a un centre de dia. Les persones sotmeses a aquesta mesura residiran en el seu domicili habitual i acudiran a un centre, plenament integrat en la comunitat, a realitzar activitats de suport, educatives, formatives, laborals o d'oci.
En l'assistència a un centre de dia el menor és derivat a un centre plenament integrat en la comunitat, on es realitzen activitats educatives de suport a la seua competència social.
Aquesta mesura serveix per a proporcionar a un menor un ambient estructurat durant bona part del dia, en el qual es duguen a terme activitats soci-educatives que puguen compensar les manques de l'ambient familiar d'aquell. El característic del centre de dia és que en aqueix lloc és on pren cos l'essencial del projecte soci-educatiu del menor, si bé aquest pot assistir també a altres llocs per a fer ús d'altres recursos d'oci o culturals. El sotmés a aquesta mesura pot, per tant, continuar residint en la seua llar, o en el de la seua família, o en l'establiment d'acolliment.
Llibertat vigilada. En aquesta mesura es realitza un seguiment de l'activitat de la persona sotmesa a la mateixa i de la seua assistència a l'escola, al centre de formació professional o al lloc de treball, segons els casos, procurant ajudar a aquella a superar els factors que van determinar la infracció comesa. Així mateix, aquesta mesura obliga, si escau, a seguir les pautes soci-educatives que assenyale l'entitat pública o el professional encarregat del seu seguiment, d'acord amb el programa d'intervenció elaborat a aquest efecte i aprovat pel Jutge de Menors.
La persona sotmesa a la mesura també queda obligada a mantindre amb aquest professional les entrevistes establides en el programa i a complir, si escau, les regles de conducta imposades pel Jutge, que podran ser alguna o algunes de les següents:
Obligació d'assistir amb regularitat al centre docent corresponent, si l'interessat està en el període de l'ensenyament bàsic obligatori, i acreditar davant el Jutge aquesta assistència regular o justificar si escau les absències, quantes vegades fora requerit per a això.
Obligació de sotmetre's a programes de tipus formatiu, cultural, educatiu, professional, laboral, d'educació sexual, d'educació viària o uns altres similars.
Prohibició d'acudir a determinats llocs, establiments o espectacles.
Prohibició d'absentar-se del lloc de residència sense autorització judicial prèvia.
Obligació de residir en un lloc determinat.
Obligació de comparéixer personalment davant el Jutjat de Menors o professional que es designe, per a informar de les activitats realitzades i justificar-les.
Qualssevol altres obligacions que el Jutge, d'ofici o a instàncies del Ministeri Fiscal, estime convenients per a la reinserció social del sentenciat, sempre que no atempten contra la seua dignitat com a persona.
Convivència amb una altra persona, família o grup educatiu. La persona sotmesa a aquesta mesura ha de conviure, durant el període de temps establit pel Jutge, amb una altra persona, amb una família diferent a la seua o amb un grup educatiu, adequadament seleccionats per a orientar a aquella en el seu procés de socialització.
Prestacions en benefici de la comunitat. La persona sotmesa a aquesta mesura, que no podrà imposar-se sense el seu consentiment, ha de realitzar les activitats no retribuïdes que se li indiquen, d'interés social o en benefici de persones en situació de precarietat. Es buscarà relacionar la naturalesa d'aquestes activitats amb la naturalesa del bé jurídic lesionat pels fets comesos pel menor.
El característic d'aquesta mesura és que el menor ha de comprendre, durant la seua realització, que la col·lectivitat o determinades persones han patit de manera injustificada unes conseqüències negatives derivades de la seua conducta. Es pretén que el subjecte comprenga que va actuar de manera incorrecta, que mereix el retret formal de la societat, i que la prestació dels treballs que se li exigeixen és un acte de reparació just.
Realització de tasques soci-educatives. La persona sotmesa a aquesta mesura ha de realitzar, sense internament ni llibertat vigilada, activitats específiques de contingut educatiu encaminades a facilitar-li el desenvolupament de la seua competència social.
La realització de tasques soci-educatives consisteix en el fet que el menor duga a terme activitats específiques de contingut educatiu que faciliten la seua reinserció social. Pot ser una mesura de caràcter autònom o formar part d'una altra més complexa. Empleada de manera autònoma, pretén satisfer necessitats concretes del menor percebudes com a limitadores del seu desenvolupament integral. Pot suposar l'assistència i participació del menor a un programa ja existent en la comunitat, o bé a un creat "ad hoc" pels professionals encarregats d'executar la mesura.