Xarxa JoveM'Importa

'Coaching' i classes en línia per a 700 joves del programa Jove Oportunitat

  • Les activitats es realitzaran per videoconferències mentre dure l'estat d'alarma provocat per la COVID-19
  • Les visites a empreses queden suspeses i es reprendran quan finalitze esta situació

El programa Jove Oportunitat (JOOP) de l'IVAJ, cofinançat pel Fons Social Europeu, també s'adapta a la situació actual provocada per la COVID-19 i oferirà les sessions de 'coaching' i les classes a través de la xarxa per als i les 700 joves que formen part del programa

El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha explicat que "hem dissenyat un pla d'acció específic per a desenvolupar i posar en marxa mentre dure esta situació, ja que la meta continua sent la mateixa, que és aconseguir que els i les joves que participen en JOOP aconseguisquen els seus objectius, troben la seua vocació i, en definitiva, prenguen les regnes de les seues vides".

Martí ha recacordat que la quarta edició del JOOP va començar al febrer i que compte, actualment, amb prop de 700 joves participants que no estaven ni estudiant ni treballant.

"Quedar-se a casa s'aborda com un repte a superar, com una oportunitat d'aprendre a adaptar-se als canvis, de no parar-se davant res per a aconseguir les metes proposades, com un desafiament del qual, al final, eixirem enfortits", ha agregat el responsable de l'IVAJ.

El pla d'actuació programat per a la nova fase JOOP Online permetrà que els i les joves participants mantinguen un contacte setmanal amb els seus 'coaches' a través de diferents aplicacions mòbils, mitjançant videoconferència o en sessions telefòniques individuals per a marcar els objectius, realitzar un seguiment personalitzat i poder afrontar amb èxit estes pròximes setmanes.

"Pretenem que la pandèmia no siga un obstacle per a les persones que participen en esta quarta edició del programa JOOP, de manera que puguen aconseguir els resultats reeixits que van aconseguir els seus companys i companyes d'anteriors edicions", ha valorat el director de l'IVAJ.

En este sentit, Jesús Martí ha assegurat que, quan es recupere la normalitat després de l'estat d'alarma, "podran reprendre el programa de les visites a les desenes d'empreses col·laboradores del programa de l'IVAJ". Es tracta, ha apuntat, d'un dels mòduls "més benvolguts" pels i les joves perquè els permet descobrir de primera mà quina és la professió a la qual es volen dedicar.

Fins hui, prop de 2.500 joves han participat en Jove Oportunitat - JOOP, que en les seues edicions de 2017, 2018 i 2019 ha demostrat una elevada taxa d'èxit, ja que el 74% de participants s'activen en finalitzar el programa, i també amb resultats positius a llarg termini, perquè el 71% de participants en JOOP es manté actius a l'any d'haver conclòs el seu pas per JOOP, és a dir, que continuen estudiant o treballant.

Treball mitjançant reptes

D'esta manera, i després d'informar els xics i xiques de JOOP, coneguts informalment com 'joopers', sobre les normes bàsiques per a fer front al coronavirus, cada grup JOOP continua treballant en tres àrees fonamentals: la personal, la social i acadèmica, mitjançant el plantejament de reptes, dinàmiques, jocs i diferents activitats que afavoreixen els objectius del programa.

En este procés, com sempre, les persones joves no estaran soles, estaran acompanyades per les seues 'coaches' els qui els ajudaran a superar esta situació i continuar el seu camí cap al canvi.

Dins de l'àrea personal, es treballarà el desenvolupament d'hàbits de vida saludable i responsable, com són l'organització i planificació, l'establiment de rutines, la regulació emocional i combatre els moments d'incertesa o descoratjament que la situació provocada pel confinament els puga produir en un moment determinat.

Pel que respecta a l'àrea social, mitjançant la utilització de dinàmiques, jocs i activitats de caràcter lúdic, els joves participants en JOOP se sumaran a la iniciativa #Desdelameuafinaestra amb l'objectiu últim de treballar la cohesió grupal, el sentit de pertinença i mantindre l'optimisme davant esta situació.

També es posaran en marxa concursos, com un JOOP Talent entre els 60 grups de JOOP en els diferents municipis on s'executa en la Comunitat Valenciana. Es tracta de demostrar que la gent jooper té un do que els fa especials, un talent o habilitat que poden compartir amb els altres. Este tipus d'activitat pretén ajudar a eliminar algunes de les etiquetes amb les quals, en moltes ocasions, han hagut de bregar, i millorarà el seu autoconcepte i autoestima.

A més, a través d'estes activitats lúdiques i educatives, "es pretén traure un somriure fins i tot en els moments complicats, oferint una nota d'humor, mitjançant un concurs d'acudits o vídeos, perquè puguen continuar avançant en la construcció d'aspectes molt importants com l'autoconeixement o la superació", ha explicat Martí.

Finalment, en l'àrea acadèmica, i per a no perdre de vista el preingrés en el sistema educatiu mitjançant la superació de la prova d'accés lliure a FP de grau mitjà, l'IVAJ ha dissenyat un curs de formació online específic, amb material audiovisual, tot tipus de continguts per matèries i tutories amb professorat de les diferents assignatures per a resoldre els dubtes que se'ls puguen plantejar.