El consell rector de l'IVAJ aprova Albergs +, el pla estratègic d'instal·lacions juvenils de la Generalitat

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presidit el consell rector de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en què s'ha aprovat el Pla Estratègic d'Instal·lacions juvenils de l'IVAJ, Albergs+.

Es tracta d'un programa que inclou reformes i adequacions d'espais, aules d'educació ambiental, campanyes de sensibilització, programes de reducció de residus i de plàstics i ús d'energies renovables a través d'un total de 76 actuacions.

Un dels eixos de treball és la sostenibilitat econòmica aprofitant els recursos de la zona, l'eficiència i proposant opcions amb valor, com potenciar l'economia local, 'Menjar km 0', productes de comerç just i sostenibles econòmicament i socialment a través de la accesiblitat i la inclusió, amb una política de preus joves i espais de dinamització cultural.

Els albergs són espais facilitadors de la mobilitat juvenil i espais de dinamització de la zona on s'ubiquen. L'IVAJ compta, actualment, amb un total de cinc albergs a Benicàssim, Piles, Alborache, Moraira i Biar, tres residències d'estudiants que funcionen com albergs, Benicarló, Castelló i Alacant, així com tres campaments a Navalón, Alcossebre i Guardamar del Segura , a més d'una important col·laboració amb l'Escola de la Mar de Borriana, dependent de la Direcció General de l'Esport.

També s'ha destacat en la reunió del consell rector de l'IVAJ, la coordinació i participació en l'elaboració de l'Estratègia Valenciana de Joventut, en un esforç comú de les diferents administracions i col·lectius per desenvolupar les polítiques de joventut.

Així mateix, s'ha presentat un balanç de les accions desenvolupades en el primer semestre del 2018, entre les que es troba el programa Jove Oportunitat, amb joves de 56 municipis de la Comunitat.

Mónica Oltra ha valorat la "bona disposició de més de 30 departaments del Consell", així com les trobades amb més d'un centenar de regidories de municipis i mancomunitats, professionals i col·lectius juvenils per informar dels nous programes per tot el territori. "Aquesta són les noves polítiques de joventut, que impliquen un projecte comú, una estratègia pròpia i les mesures socials que ens demanen els diferents col·lectius", ha expressat.

Pel que fa a les noves propostes per al segon semestre, destaca la imminent convocatòria de premis de l'IVAJ per estimular la creativitat i potenciar la implicació en temes de joventut que reconeixeran estudis, com treballs fi de grau i de màster, projectes d'intervenció sociocomunitària realitzats per joves en campaments, instituts i de voluntariat jove, projectes artístics amb valors, com #Noemtoqueselwhatsapp, Webseries o microvideos Carnet jove.