Xarxa JoveM'Importa

Més d'un miler de joves de 18 centres educatius de la Comunitat Valenciana es formen per a previndre la discriminació i l'aporofobia

L'IVAJ i l'EAPN Comunitat Valenciana-Xarxa per la Inclusió (EAPN CV) han col·laborat un any més en la prevenció de comportaments i discursos discriminatoris entre la joventut de la Comunitat Valenciana.
Un total de 1056 joves de 18 centres educatius de les províncies de València i Castelló, així com del Centre Municipal de Joventut de Castelló (València) s'han format en matèria de discriminació i aporofobia per a trencar amb visions estereotipades sobre la realitat diversa de la pobresa i l'exclusió social. També s'han donat a conéixer possibilitats de voluntariat social en algunes de les 31 entitats que conformen l'EAPN CV. Així mateix, una altra trentena de tècnics i tècniques de joventut de la Xarxa Jove de València i Castelló s'han format en la matèria.
 
El conveni de col·laboració del programa ‘En Marxa per la Inclusió. Transmissió de valors solidaris de la inclusió, la diversitat i el voluntariat social entre joves' ha possibilitat que en 2021 s'hagen realitzat 51 tallers sobre l'Estat de la Pobresa i 28 tallers i/o visites telemàtiques en les quals han participat 13 entitats socials de l'EAPN Comunitat Valenciana. Durant aquests tallers i visites guiades professionals del tercer sector social i testimoniatges en primera persona han tractat de trencar amb visions estereotipades i discriminatòries sobre la realitat de la pobresa i l'exclusió social en la Comunitat Valenciana.
 
En el programa, que s'emmarca en la Campanya M'importa de l'IVAJ, ha participat alumnat dels centres educatius IES Violant de Casalduch (Benicàssim), IES Penyagolosa (Castelló), IES Vilafranca (Vilafranca), IES Serra d'Espadà (Onda), IES Jaume I (Borriana), IES Llombai (Borriana), IES Francesc Ribalta (Castelló), IES El Prat (Torreblanca), IES Vall d'Alba (Vall d'Alba), IES Campanar (València), IES Jordi de Sant Jordi (València), IES La Canal de Navarrés (Navarrés), IES Ramón Muntaner (Xirivella), IES Districte Marítim (València), IES Sant Vicent Ferrer (Algemesí), CIPFP Misericòrdia (València), CFP *Verge de Cortesa (València) i IES Josep Segrelles (Albaida).
 
Els centres IES Ximen d'Urrea (l'Alcora) i el CIPFP Faitanar (Quart de Poblet) també han confirmat la seua participació que, a causa de l'èxit de la convocatòria, ha hagut de posposar-se per al primer trimestre de 2022 davant la impossibilitat de dates disponibles durant l'últim trimestre de 2021.
 
En els tallers i/o visites guiades a entitats han intervingut professionals, personal voluntari i/o persones usuàries de les entitats Sant Joan de Déu, Codifiva, Fundació Rais –Llar Sí, Fundació Cepaim, CEAR PV, Acció contra la fam, MPDL-, Moviment per la pau, ACCEM, Fundació Secretariat Gitano, Càritas CV, FISAT, Associació Alanna, Fundació Altius, YMCA, Iniciatives Solidàries i ACOEC.
 
El conveni ‘En Marxa per la Inclusió. Transmissió de valors solidaris, de la inclusió, la diversitat i el voluntariat social entre joves' es desenvolupa en el marc de la campanya ‘M'importa. Educar en valors' de l'IVAJ, i es fonamenta en la línia de sensibilització de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi 2019-2024.
 
L'EAPN CV està constituïda actualment per 31 entitats: Accem, Acció contra la Fam, Acoec, Àmbit, Alanna, APIP-ACAM, Avant, Càritas CV, CEAR PV, Cepaim, Coceder-CDR La Safor, Codifiva, COEESCV, COTSV, Creu Roja CV, Fundació Altius, Fundació Esplai, Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás, Iniciatives Solidàries, INPAVI, Jovesolides, Fundació Secretariat Gitano, Fundació Adsis, MPDL, Fundació Nova Feina, Fundació Novaterra, Patim, RAIS Fundació, Per tu Dona, Sant Joan de Déu Serveis Socials València i YMCA.