La Comissió Interdepartamental de Joventut de la Generalitat
És l’òrgan específic de coordinació, consulta i proposta en l’àmbit de la programació i l’execució de les polítiques que, en matèria de joventut, promoga el Consell, des de les distintes conselleries. Així doncs, el seu objectiu principal és aconseguir desenvolupar unes polítiques de joventut transversals.
La composició i les funcions de la Comissió les regularà la seua norma de creació.
Els plans territorials de joventut
Són el conjunt d’actuacions plurianuals, integrades en l’EVJ, que han d’establir mesures relatives als àmbits específics en matèria de joventut.
Poden ser municipals o supramunicipals.
Els municipis o les entitats locals supramunicipals elaboraran els plans territorials de joventut, en tot cas amb la interlocució de les persones joves, i dels consells locals de la joventut del seu territori, si n’hi ha.
La Xarxa Jove
La componen la Generalitat, tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana i les administracions locals que tinguen entre els seus objectius la intervenció en joventut.
Els objectius de la Xarxa Jove són:
1. La coordinació, en l'àmbit municipal, de totes les actuacions descentralitzades de les diferents administracions i conselleries.
2. La coordinació amb totes les entitats que participen en les polítiques municipals d'intervenció amb joves.
3. El treball coordinat intermunicipal.
Les administracions integrants facilitaran mitjans econòmics, tècnics i humans per al bon funcionament de la Xarxa Jove i garantiran que arribe a tots els municipis de la Comunitat Valenciana, amb especial incidència en els municipis de menor grandària de zones rurals.
L’Oficina Tècnica de l’EVJ
És l’òrgan operatiu de l’EVJ, es reuneix com a mínima una vegada al mes, i fa les funcions següents:
Depén orgànicament de l’IVAJ i la integren un mínim de 10 membres, entre personal de l’IVAJ i de la Xarxa Jove, membres del Consell Valencià de la Joventut i professionals de joventut.
El sistema de suport a les polítiques locals
Encara que la competència de les polítiques de joventut siga autonòmica, aquestes es concreten en la proximitat, en l’àmbit local. En conseqüència, la Generalitat ha de donar els recursos, instruments i mecanismes de suport necessaris per al món local. Descarrega el Pla de Municipalització de les polítiques integrals de joventut
L’EVJ estableix huit elements que conformen el sistema de suport a les polítiques locals per part de la Generalitat: