L'IVAJ amb motiu del Dia Internacional de la Joventut 2019 ha posat en marxa l'Observatori Valencià de la Joventut, una eina pràctica i funcional per al desplegament de l'Estratègia Valenciana de Joventut (2019-2023).
El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha destacat la necessitat d'un major coneixement de les diferents realitats juvenils de la Comunitat i també fer el seguiment i avaluació de les polítiques aplicades, ja què quasi un 20% de la població de la Comunitat és jove amb 959.032 persones de 12 a 30 anys, de les quals 489.855 són homes i 469.177 dones, en dades de 2018.
L'IVAJ dotarà a l'observatori de recursos humans i econòmics per a la compilació anual d'indicadors estadístics sobre les condicions de vida de les persones joves de la Comunitat; enquestes periòdiques a la joventut valenciana així com mapes territorials de recursos per a la joventut, des d'equipaments i serveis, serveis transversals, participació i talent juvenil i de professionals de Joventut.
El desplegament és progressiu i d'acord amb els recursos disponibles i inclou una Plataforma web amb dades obertes amb els treballs, les investigacions, els estudis i els informes, sistema d'indicadors de polítiques locals de joventut i centre de documentació.
Coneixement i condició juvenil
La cooperació acadèmica amb els centres universitaris i la promoció d'estudis o investigacions comparades, en col·laboració amb centres homòlegs d'altres comunitats autònomes, regions o estats europeus i, en la mesura de les possibilitats, també amb centres universitaris de l'Estat espanyol i de la resta d'Europa són els nous desafiaments.
La construcció del coneixement sobre les diferents realitats juvenils serà en bona mesura col·laborativa ja que els ens locals aportaran a l'observatori dades relatives a la realitat juvenil del seu territori, de les polítiques que apliquen en ells i del seu impacte. La posada en marxa de l'Observatori Valencià de la Joventut, amb seu a Alacant, i amb recursos humans i econòmics propis permetrà desenvolupar el Mapa d'Equipaments i Serveis, el Mapa de Serveis Sectorials a la Joventut; el Mapa Professional de les Polítiques de Joventut i, el més important, el Mapa de la Participació Juvenil.
La condició juvenil s'expressa a través de la capacitat d'actuar com a ciutadans de ple dret(estudiar, treballar, emancipar-se, opinar, participar, influir) gràcies a les polítiques de transició, i de fer-ho no de qualsevol manera sinó com a persones joves (experimentant, creant, reivindicant, gaudint, compartint, socialitzant) gràcies a les polítiques afirmatives.
Com a forquetes de la condició juvenil, les persones joves generen i executen projectes, participen en la vida social, cultural i política, fan aportacions a la comunitat i són subjectes de drets que cal reclamar i exercir. Aquesta afirmació de la condició juvenil es garanteix a través de polítiques dirigides a la participació, la gestió comunitària, els aprenentatges no formals, l'expressió cívica, cultural i artística, i una creixent i imparable mobilitat internacional.