Xarxa JoveEVJ

L'IVAJ posa en marxa l'Observatori Valencià de la Joventut per a empoderar a 959.032 joves de 12 a 30 anys.

L'Observatori, amb seu a Alacant, s'ocupa d'analitzar la realitat juvenil en la Comunitat Valenciana.

L'IVAJ amb motiu del Dia Internacional de la Joventut 2019 ha posat en marxa l'Observatori Valencià de la Joventut, una eina pràctica i funcional per al desplegament de l'Estratègia Valenciana de Joventut (2019-2023).

El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha destacat la necessitat d'un major coneixement de les diferents realitats juvenils de la Comunitat i també fer el seguiment i avaluació de les polítiques aplicades, ja què quasi un 20% de la població de la Comunitat és jove amb 959.032 persones de 12 a 30 anys, de les quals 489.855 són homes i 469.177 dones, en dades de 2018.


L'IVAJ dotarà a l'observatori de recursos humans i econòmics per a la compilació anual d'indicadors estadístics sobre les condicions de vida de les persones joves de la Comunitat; enquestes periòdiques a la joventut valenciana així com mapes territorials de recursos per a la joventut, des d'equipaments i serveis, serveis transversals, participació i talent juvenil i de professionals de Joventut.

El desplegament és progressiu i d'acord amb els recursos disponibles i inclou una Plataforma web amb dades obertes amb els treballs, les investigacions, els estudis i els informes, sistema d'indicadors de polítiques locals de joventut i centre de documentació.


Coneixement i condició juvenil
La cooperació acadèmica amb els centres universitaris i la promoció d'estudis o investigacions comparades, en col·laboració amb centres homòlegs d'altres comunitats autònomes, regions o estats europeus i, en la mesura de les possibilitats, també amb centres universitaris de l'Estat espanyol i de la resta d'Europa són els nous desafiaments.

La construcció del coneixement sobre les diferents realitats juvenils serà en bona mesura col·laborativa ja que els ens locals aportaran a l'observatori dades relatives a la realitat juvenil del seu territori, de les polítiques que apliquen en ells i del seu impacte. La posada en marxa de l'Observatori Valencià de la Joventut, amb seu a Alacant, i amb recursos humans i econòmics propis permetrà desenvolupar el Mapa d'Equipaments i Serveis, el Mapa de Serveis Sectorials a la Joventut; el Mapa Professional de les Polítiques de Joventut i, el més important, el Mapa de la Participació Juvenil.

La condició juvenil s'expressa a través de la capacitat d'actuar com a ciutadans de ple dret(estudiar, treballar, emancipar-se, opinar, participar, influir) gràcies a les polítiques de transició, i de fer-ho no de qualsevol manera sinó com a persones joves (experimentant, creant, reivindicant, gaudint, compartint, socialitzant) gràcies a les polítiques afirmatives.

Com a forquetes de la condició juvenil, les persones joves generen i executen projectes, participen en la vida social, cultural i política, fan aportacions a la comunitat i són subjectes de drets que cal reclamar i exercir. Aquesta afirmació de la condició juvenil es garanteix a través de polítiques dirigides a la participació, la gestió comunitària, els aprenentatges no formals, l'expressió cívica, cultural i artística, i una creixent i imparable mobilitat internacional.

inici-ovj